НачалоКакво ще откриеш тук...
Предназначението на този блог е да информира, популяризира и разшири кръга от почитатели на Чая. Тук ще откриете информация за видовете чай, начин на приготвяне, чаени церемониии, интересни факти, както и за различни видове билки.
Отделете малко време за здравето  на тялото и духът си!


Наричаме "чай" всяка напитка, състояща се от гореща вода и цветове или корени, но истинският чай се приготвя само от цветовете и листата на храста с латинското наименование Camellia Sinensis. Билковият чай следователно не е истински чай. Като всяко друго растение, чаят си има корени, стебло, листа, цветове, плод и зависи от слънчевата светлина, въздуха, водата почвата. Обаче е важно и това къде се отглежда чаят, защото един и същ сорт растение, отглеждано на различни места, дава различен добив и качество.Това е така, защото чаеното растение се нагажда към местната почва и климат, което на свой ред въздейства върху вкуса и качествата му.
Родината на Camellia Sinensis е Азия. Благодарение на лечебните свойства на растението, които са били познати на хората още преди векове, чаят бързо се популяризира. Днес чай се произвежда в Африка, Америка, Австралия, дори и в Европа, но Азия си остава на първо място по производство и износ. Достъпен  за всеки, чаят представлява Чудотворен коктейл от ефективни антиоксиданти ( полифеноли и различни катехини в съчетание с витамини А,С и Е ), теин и други биоактивни субстанции.


Интересно е да се отбележи, че дори и в днешни дни на свръхиндустриализация, чаят се бере ръчно. При брането, за направата на висококачествен чай, се използват само горните, най-млади листа и пъпки на растението, от които в зависимост от процеса на обработка и степен на ферментация се добиват различните видове чай. Най-популярни от тях са зелен, черен, улонг (Oolong tea) или така нареченият  "Черен дракон".
Чаят е познат с различни имена по света:
от китайски- 茶  ( Ча )-е името на чаят в Кантон известен още като Гуанджоу- столица на провинция Гуандун в Китай, използвано по търговските пътища от времето на ранната износна търговия. Чай-пройзводна от "ча" използвана в Русия и някои части на Индия, Авганистан и Иран. Холандците използвали "Те" , идваща от диалекта амой, въвеждайки я по-късно в Европа и Англия, където се използвала до 1712 година, а в Ирландия се произнася така и до днес. Тий - е Британската версия на "Те"

Доставете си удоволствие заедно с нас и чаша ароматен и полезен чай!