събота, 21 юли 2012 г.

Мента с цвят на прохладаОсвежителен чай и домашно лекарство


Mentha piperita или така известната ни мента е чудесна, леснодостъпна билка, която вирее по нашите ширини и всеки може да си набави през топлите месеци в пресен вид или на пазара, да си засади сам в градината, а може и в саксийка на прозорчето. Също и в изсушен вид в близката аптека или дрогерия и почти във всеки магазин под формата на пакетиран чай и то на достъпна цена.

Как действа ментата?
Ободряващо, разхлаждащо, прочистващо, успокоява стомашните спазми и подпомага храносмилането. При външна употреба, под формата на мазила, дейтва успокояващо, охлаждащо, сваля отоци и висока температура.

Според философията ИН и ЯН- вечният дуализъм между положителното и отрицателното, топлото и студеното, светлото и тъмното и така натататък, ментата принадлежи към студените ИН храни и е охлаждаща билка. За добро равновесие на енергиите е добре да се приема през топлите месеци или когато искаме да свалим телесната си температура. ЯН противоположности на ментата, които пък действат загряващо и е добре да се приемат при настинки и през студените месеци са черният пипер, джинджифилът, канелата и други, все типични зимни вкусове.

Не случайно традиционното питие в Мароко е ментов чай.
Дори през летните жеги е препоръчително да се пият топли напитки, които колкото и да е чудно действат освежаващо. Това не означава, че на плажа, вместо една студена бира ще "ударим" една греяна ракия за отскок. Злоупотребата с алкохол, особено в комбинация с високи температури, намалят водния запас на организма и са предпоставка за прегряване. Да не говорим за рискът от хипертонична криза, инфаркт или инсулт. Така че пийте си ментовото чайче, а може с медче и с лимонче за бодрост, добро настроение и здраве.

Аз си приготвям ментовия чай така: 
няколко листа от мента заливам в чаша или кана с гореща вода, чакам да поизстине и без да ги вадя си пия чайчето ( разбира се може да се прибави мед и лимон или друг подсладител по желание).


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.