понеделник, 9 юли 2012 г.

Пиене на чай


Кога и как е най-добре да се пие чай?

Това е доста спорна тема, по която могат да се срещнат какви ли не мнения. Повечето диетолози съветват така:
Най-добре е да пиете чай между две хранения- половин час преди или половин час след хранене, а по време на хранене да се избягват всякакви напитки, тъй като могат да затруднят храносмилането. Също така е важно да не пиете твърде горещ или пък много студен чай непосредствено преди или след хранене, тъй като може да предизвика контракция на гладката мускулатура на хранопровода, болезнени спазми и лошо храносмилане.
Когато се използва с лечебна цел, чаят трябва да се приема редовно и в предписаните количества и да не се прекалява. Своеволно увеличаване на количеството, не само че няма да ни излекува по бързо, но дори може да има негативен ефект върху здравословното ни състояние. Да не забравяме, че количеството определя действието на една съставка-"Dosis sola facit venenum" от латински "Дозата сама прави отровата".Пиенето на вода не за всеки е приятно, но може с постоянство да се превърне в полезен навик.
Не само сега, през горещите летни месеци, а и през студените също, трябва да приемаме нужното количество течности. По данни на световнтата здравна организация:
за възрастни на ден- (ако нямате здравословен проблем, който да налага ограничаването на течности) по 30мл вода на килограм живо тегло.
   Не, определено не става въпрос за литър и половина, два- три бира на ден, а за вода. Зелените и черните чайове, кафето, гуараната, някои билки, плодове и зеленчуци пък действат диуретично, което засилва отделянето и ако не приемаме нужното количество вода, може да се обезводним. Какво означава това? В най- добрия случай отпадналост, нарушена работоспособност, суха кожа, повече и по-дълбоки бръчки, а в най- тежките случаи обезводняването може да доведе до тежки нарушения на бъбречната дейност и бъбречна недостатъчност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.