понеделник, 11 юни 2012 г.

Vilcacora - Котешки нокът (Uncaria tomentosa)


 Uncaria tomentosa

    КOТЕШКИЯТ НОКЪТ ( Uncariatomentosa ) е голяма, дървовидна лиана, достигаща до 30 метра дължина, а името и произлиза от острите шипове, които растат по лианата и приличат на нокти на котка. Тя вирее в тропичните гори на Централна и Южна Америка. Използват се два тясно свързани вида Uncaria tomentosa (U.t.) и Uncaria guianensis (U.g.), които носят различни биомедицински ползи, поради различните фитохимикали, съдържащи се в тях. Uncariatomentosa има малки, жълто-бели цветове, докато на U. guianensis са червеникаво-оранжеви  и бодлите са по-извити.
    И двата вида южноамерикански Uncaria се използват от коренното население на дъждовните амазонски гори по много сходен начин и имат дълга история на употреба. КОТЕШКИЯТ НОКЪТ (U. tomentosa) е бил използван като лекарство от племената Guaruna, Ashaninca-Campa, Cashibo, Conibo и Shipibo на Перу най-малко от 2000 години. В индианското племе Ashaninca-Campa в Централно Перу е регистрирана най-дългата история от употребата на растението. И до днес те са най-големият търговски източник на КОТЕШКИ НОКЪТ от Перу. Ashaninca-Campa използват растението за лечение на астма, възпаления на пикочните пътища, артрит, ревматизъм и болки в костите, за възстановяване след раждане, почистващо бъбреците, за лечение на дълбоки рани, за контрол на възпаления и язви на стомаха, а също и против тумори.  Други  местни перуански племена използват КОТЕШКИЯТ НОКЪТ за лечение на диабет, лечение при възпаление на пикочните пътища при жените, кръвоизливи, нередовна менструация, цироза, треска, абсцеси, гастрит, ревматизъм, тумори и възпаления, както и за детоксикация и за "възстановяване на тялото." Според различни данни, високо концентрирана отвара от лианата е била използвана също като контрацептив от няколко различни племена.
   В традиционната медицина КОТЕШКИ НОКЪТ се използва от 1990 год. като подпомагащо лечението на рак и СПИН, както и за редица други заболявания, атакуващи имунната система. За лечебния ефект и биологично активните вещества на Uncaria tomentosa (по-добре изследваната разновидност на растението) има редица публикаци. Той засилва имунната система на тялото - класифициран е като имуностимулант, има антимутагенни свойства, регулира дейността на централната нервна система и стимулира фагоцитозата. Има антивирусно, противовъзпалително и противогъбично действие, за намаляване на отоци, облекчава страничните ефекти от лъче- и химиотерапията, действа като силен антиоксидант (при деструкции, свързани с процеса на стареене). Помага при астма, за подобряване на храносмилането, при ставни заболявания. Той е съставка на много  хранителни добавки от цял свят с най-различно приложение: срещу ревматични, автоимунни, туморни, невралгични заболявания, артрит, гастрит, язва, всички видове хронични възпаления, вирусни заболявания като херпес зостер. Ефективен е при прочистване на целият чревен тракт, при възпаления и заболявания на червата и стомаха, превантивно действие върху сърдечно-съдовите заболявания, намалява тромбите, прилага се и при пациенти с инфекции, причинени от херпес и ретровируси. Благодарение на своята дейност в широкия диапазон на радиочестотния спектър, КОТЕШКИ НОКЪТ се прилага както за профилактика така и като съпътстваща при лечението на различни заболявания с имунологичен произход, като допълваща терапия при рак и за облекчаване на нежеланите реакции на радио-и химиотерапията.  Най-известните лечебни съставки са алкалоидите, особено pentacyclic oxindole. Този алкалоид влияние предимно на клетките на имунната система.
   Стандартизирани и регистрирани препарати от Uncaria tomentosa се прилагат в Австрия, Германия, Испания и редица страни на земята, продават се в аптеките и се предписват от медици по цял свят. Растението е популярно и в България.

Употреба:
Ако се приготвя суровина във вид на чай, тябва да се има предвид следното: На 1 литър вода се слага около 5 гр суровина, вари се 25 мин, след което се прецежда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.