петък, 1 юни 2012 г.

РОЙБОС “Аspalanthus Linearis” -НЕКТАР ОТ ПРИРОДАТАИсторията на РОЙБОС /Червения храст/ е уникална и много интересна.
Местните хора в района на Кедърбърг – нос Добра Надежда открили, че от фините, иглоподобни листа на “Аспалатус линеарис” се прави вкусен и ароматен чай. Те първи започнали да берат диворастящото растение, нарязвали го с брадви, след което го начуквали с чук, оставяйки го да ферментира на купчини и суши на слънце. Южноафриканските племена отдавна са знаели за здравословните качества на  Ройбос – “планинския чай”, както за добрия му освежаващ вкус, наситено червен цвят и чист натурален аромат. Днес, тези негови качества добре се оценяват от бързорастящия брой консуматори на Ройбос в общества толкова противоположни като Германия, Англия и други европейски държави, Япония, Китай, САЩ и разбира се Южна Африка, която е домът на Ройбос.
   Растението “Аspalanthus Linearis” е храстоподобно дърво с гладка кора и с тънки, остри, нежни, иглоподобни листа, които са около 10 мм. Един килограм семе от Ройбос се бере от около 80 хектара. Днес растението се култивира и преработва по начин, осигуряващ качествен продукт с характерния цвят амбър, специфичния вкус и сладък аромат на Ройбос по време на всяка стъпка от производството – от семето до щанда в магазина.
   Най-силно доказателство за предимствата на тази чиста и натурална напитка идва от Япония, страна, която е известна с древното си почитане на изкуството на правене на чай. Тук Ройбос се предлага като здравословен заместител на други студени и топли напитки. Използва се също като съставка в различни продукти като хляб, козметика и сладкарство.
   Японските учени, като Мататоши Накано, са открили, че ефекта на свободните радикали /които са съпродукт на нормалната функция на клетките/ в процеса на стареене и отслабването на имунната система, се намалява от антиоксидантите в Ройбос. Подпомага лечението на високо кръвно налягане, диабет, атеросклероза, алергии, кожни болести, чернодробни болести и перде на очите.
РОЙБОС ПАЗИ ВАШЕТО ЗДРАВЕ
   Ройбос горещо се препоръчва на хора, страдащи от раздразнителност, главоболие, неспокоен сън, нервно напрежение, леки депресии или хипернапрежение, тъй като на съдържа кофеин и има успокояващ ефект върху централната нервна система. Проблеми с храносмилането като гадене, повръщане, стомашни киселини, язва, запек, стомашни гърчове, както колики при бебета могат да бъдат успокоени от Ройбос. Когато се дава като хранителна добавка на бебетата, Ройбос достига дневната дажба калций, магнезий, флуорид, от които имат нужда подрастващите за заздравяване на зъбите и костите. Ройбос е полезна напитка за майките, тъй като по време на бременност и кърмене, нивото на желязо в организма им спада.
   Ройбос помага при алергии като сенна хрема и астма, при сърбежи и някои кожни възпаления като екзема, подсичане и акне има успокояващо действие когато се сложи вурху възпаленото място. Ройбос е подходящо питие за хора на диета, забраняваща килоджаули. Тъй като Ройбос не съдържа оксалова киселина, може да се пие свободно от хора, страдащи от камъни в бъбреците.
   Ройбос е целодневно питие, което може да се използва за събуждане сутрин, за утоляване на жаждата през деня, а през нощта Ви помага да се успокоите и да спите добре.
   Освен всички тези предимства, Ройбос е приятна напитка за всеки ден /топъл или студен/, която може да се пие в неограничени количества.
За приготвянето на чаша хубав ройбос използвайте една чаена лъжичка изсушен ройбос.Залива се с гореща вода, запарва се 5 мин, след което се прецежда и се консумира. Не съдържа тейн, което го прави подходящ за консумация от бременни, кърмачки и не само...Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.