четвъртък, 21 юни 2012 г.

Как да разпознаем качествения чай


Как се определя качеството на чая,какво означава Orange Pekoe и съкращенията в името

Сигурно си забелязвал съкращенията по етикетите на малките кутийки с чай от рода на GFBOP1, FOP1, GFOP1 , 
Orange Pekoe,  интересува ли те и знаеш ли ликакво означават? Ако да чети нататък...
Става въпрос за категоризация, приета по времето когато чаят е навлизал на европейския пазар, според която чаените листа се сортират по големина- колкото по-малки и финни, толкова по-скъп е чаят.
Снимка: Arne Hückelheim

Категоризацията на чая се извършва в крайния етап на обработката, след изушаването на листата. Използват се термини от английски или първата буква от дума.

Интересни неща могат да се прочетат относно неясния произход на термина Orange Pekoe.Този термин се използва в чаената индустрия за обозначаване на качеството на черния чай. Погрешно е схващането, че това е определен сорт, вид или марка чай.
Друга широко разпространена заблуда е, че Orange Pekoe притежава портокалов аромат или цветове от портокал. Всъщност думата "Orange" в този случай няма нищо общо с аромата или вкуса на чая. Най- вероятната причина за това название се свързва с холандската Royal House of Orange-Nassau. Холандската източнойндийска компания е изиграла важна роля във въвеждането на чая в Европа и вероятно терминът "Orange" е бил възприет като вид кралска гаранция за неговото качество.
А терминът "Pekoe" вероятно произлиза от неправилното произношение на китайската дума 白毫 - pe̍h-ho ( бяла коса или бял мъх ), свързван с белия мъх, който покрива най- младите листа и пъпки все още неразгърнали се листа, от които се прави най- виококачествения и скъп чай.

Когато не се използва във връзка с черния чай, терминът Orange Pekoe се отнася до все още неразгърнали се, млади листенца (пъпки).

Съществуват четири основни категории според типът чаен лист и механичната му обработка:

"Leaf"         -  цял чаен лист
"Broken"     -  механично наситнени листа
"Fannings"  -  много наситнени листа ( около 1мм )
"Dust"         -  листа в прахообразна форма
Dust и Fannings чай се консумира предимно във филтърни пакетчета. Запарката му става силна и интензивна, тъй като субстанциите се извличат по-бързо от растението.
Големината и формата на чаения лист не оказват влияние на вкусовите качества. Това се определя от региона- място на отглеждане, климат, сезон на бране, начин на обработка и т.н.



Всяка от основните категории съдържа подвидове:

"Leaf"
- във възходящ ред
S –    Souchong (Сушонг) - големи, надлъжно свити листа
PS – Pekoe Souchong – къси, груби листа
Р – Pekoe – повече къси и груби листа без пъпки*
FP – Flowery Pekoe  – листа свити на топчета
OP – Orange Pekoe – стандартът в чаената продукция, може да съдържа средно дълги, заострени листа и рядко пъпки*.
OP sup – Orange Pekoe Superior – предимно чай от Индонезия, почти същия като Orange Pekoe
FOP – Flowery Orange Pekoe – качествен скъп чай съдържащ нежни, млади листа и малко количество пъпки*
FOP1 – Flowery Orange Pekoe First Grade – чай FOP с по-високо качество от предходния. Само от най - добрите листа
GFOP1 – Golden Flowery Orange Pekoe First Grade – подобен на FOP, но съдържащ особени пъпки* със златисто оцветяване
TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – чаят с най- високо съдържание на златисти пъпки*( tippy ). Предимно от Асам и Даржелинг
TGFOP1 – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade–  по-висококачествен от предходния. Само от най- добрите листа в тази категория
FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – Най- рядко срещания и скъп черен чай в света. Изключително качество. Често изцяло ръчна обработка и от най- добрите плантации. Съдържа около една четвърт златисти пъпки* (Tippy).

*под "пъпка" се има предвид съвсем младо, все още неразлистено чаено листо, което не е цвят.
Понякога експертите добавят в описанието цифрите 1 и 2 за обозначаване на градацията

"Broken"
аналогична система се използва за класификация за наситнения черен чай

BT – Broken Tea – обикновено отворени, черени, месести листа. Предимно от Суматра, Цейлон и части от Южна Индия
BP – Broken Pekoe – най- често срещания Broken, идващ от Индонезия, Цейлон и южна Индия
BPS – Broken Pekoe Souchong – Означаване за Broken Pekoe от Асам и Даржелинг
P/FP (Pekoe/Flowery Pekoe) – Обикновено едри, месести листа от Цейлон, Южна Индия и някои части на Кения
BOP – Broken Orange Pekoe – Стандарта в групата Broken. Преобладаващ в Цейлон, Южна Индия, Китай и о-в Ява
FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe – едър с малко връхчета, идващ от Асам, Цейлон, Индонезия, Китай, Бангладеш, а в Южна Америка още по- едър
FBOPF – Finest Broken Orange Pekoe Flowery – най- финният Broken Orange Pekoe, с високо съдържание на връхчета. Предимно от Цейлон
GBOP – Golden Broken Orange Pekoe – второкласен чай с грапави листа и ниско съдържание на връхчета
GFBOP1 – Golden Flowery Broken Orange Pekoe First Grade – като GBOP, но качеството на листата е по- добро
TGFBOP1 – Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe First Grade – Листата са висококачествени с високо съдържание на връхчета

"Fannings"

PF – Pekoe Fannings
OF – Orange Fannings – От Северна Индия и някои части на африка и Южна америка
FOF – Flowery Orange Fannings – Обикновено от Асам и Бангладеш
GFOF – Golden Flowery Orange Fannings – Най- добрият Fanning от Даржелинг. Използван в продукцията на чай във филтърни пакетчета.
TGFOF – Tippy Golden Flowery Orange Fannings
BOPF – Broken Orange Pekoe Fannings – Предимно от Цейлон, Индонезия, Южна Индия, Кения, Мозамбик, Бангладеш и Китай. Чай с черни листа без връхчета

"Dust"

D1 – Dust- чай в прахообразна форма от Цейлон, Индия, Китай, Индонезия, Африка, Южна Америка
BOPD – Broken Orange Pekoe Dust
PD – Pekoe Dust
PD 1 – Pekoe Dust 1 – като цяло се продуцира в Индия

Така, следващия път при покупка на черен чай, знаете за какво точно става въпрос.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.