вторник, 19 юни 2012 г.

Оолонг


Що за птица е черният дракон?!

Както вече знаем Зеленият, Черният или Оолонг чай се добиват от едно и също растение, но разликата в крайния продукт се дължи на различната обработка. Наименованието на този вид чай произлиза от китайската дума wūlóng chá, което означава Черен Дракон. Това е вид  полуферментирал чай, между зелен и черен чай. Съществуват различни видове Оолонг. Казват, че първоначално производството му е започнало преди около 400г. в края на династията Мин. За негов дом се смята провинцията Фуджиян в Китай. В днешни дни, този вид чай е широко разпространен  по целия свят и се слави с неповторимия си вкус и лечебни свойства.
"Черния Дракон" е комбинация от качествата на черния и зеления чай. Близък до богатия, омайващ аромат на черния чай, притежаващ невероятните лечебни качества на зеления чай, оказващи благотворно влияние върху здравето ни.
За приготвянето на чаша хубав оолонг чай използвай около 2 грама от чая, залят с гореща вода 80 °C до 90 °C.Време на запарването между 1,5 и 3 минути, след което се прецежда. Чист, подсладен или с няколко капки течна сметана или мляко- винаги е много свеж и вкусен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.