събота, 9 юни 2012 г.

Лапачо – здравословната запарка от Южна Америка

lapacho
 Едно от растенията, които са истинско откритие за световната медицина с латинското наименование Тabebuia impetiginosa, известно още като Пау-дарко или Тахеебо, лапачо, “дърво на живота” и др. Разпространено е в горите на Аржентина и Перуанските Анди. То е познато на световната здравна общественост още от далечната 1884 год, когато е извлечена една от най-активните му  съставки, а през 1927 година е синтезирана като лечебна субстанция, така че изключваме растението от съвременните научни открития. Първоначално се прилага при венерически заболявания, херпеси и краста. През 1968 год. се знае за успешното му действие срещу най-различни тумори и се използва в Бразилия. От кората на това дърво се прави прочутият “чай на инките”, който е едно от най-известните природни противотуморни лечебни средства. В световната търговска мрежа съществува във вид на хапчета, капсули, течни концентрати, насипен чай и във филтър. Запарката, направена от пурпурното или червено лапачо, успешно се бори срещу рака и повишава производството на червени кръвни телца. Често в световната практика предписват лапачо паралелно с противораково лечение- химиотерапия или лъчетерапия, тъй като увеличава ефекта от тях. 
Лапачо не съдържа теин и може да бъде идеална напитка преди сън. Богат е на минерали като желязо, калций, манган, магнезий и др. Той има аромат, напомнящ ванилия и анасон, при приемане леко стимулира и тонизира. Действието му се засилва, когато се смеси с мате.
Лапачо намира терапевтично приложение и е с доказан положителен ефект върху заболявания като: 
Диабет, цистит, екзема, гастрит, левкемия, паркинсон, увеличена простата, псориазис, парадонтоза, кожни заболяваноя, язва на стомаха, разширени вени, противогъбично, антивирусно, противовъзпалително, антиоксидантно, антибактериално. В много дрогерии по света се продава във вид на капсули, капки, хапчета, чай във филтър или в натурален вид.
 Чай от лапачо се приготвя така: кипва се един литър вода, прибавят се 2 СУПЕНИ лъжици изсушено лапачо, вари се 5 минути на слаб огън, отнема се от котлона, запарва се още 15-20 минути, след което се прецежда. Пие се студен или топъл, подсладен или чист.


Внимание! Когато се приготвя в комбинация с мате, първо се сварява лапачото и едва след като се свали от котлона може да се прибави матето. Приблизително същото количество като лапачо, според количеството вода- за половин литър 1 СУПЕНА лъжица, за 1 литър- 2 СУПЕНИ лъжици.


Аз лично предпочитам пресни напитки и поради тази причина приготвям малки количества. А когато съм ангажирана цял ден, на път съм и нямам възможност за приготвяне на чай, приготвям от сутринта 1 литър, прецеждам и наливам в термус. Така имам приятна, полезна и тонизираща напитка навсякъде с мен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.