понеделник, 4 юни 2012 г.

Ройбос


Ройбос е наистина уникално растение, което вирее единствено в красивия район Кедърбърг край Кейптаун. Жителите на тази местност първи откриват, че от фините игловидни листа на дивия храст Aspalathus linearis може да се прави ароматичен чай с чудесен вкус. Днес Ройбос се отглежда в огромни плантации, в които не се използват никакви торове и химикали и дори не се извършва напояване, за да не се промени ценният състав на това великолепно растение.
 • Абсолютно натурален и чист, не съдържа консерванти и оцветители.
 • Не съдържа тейн и кофеин, което го прави подходяща напитка за бременни, кърмещи, хора страдащи от безсъние, бебета и деца.
 • Съдържа антиоксиданти и ограничава действието на свободните радикали, увреждащи и разрушаващи клетките на организма. Укрепва имунната система и забавя процесите на стареене, предпазва от ракови заболявания.
 • Противодейства на алергиите като сенна хрема, астма и екзема. Често се използва при бебета страдащи от алергия към млякото.
 • Притежава антиспазматични свойства и облекчава стомашните болки и колики, дори и при кърмачета. Помага и при стомашни и храносмилателни проблеми като гадене, повръщане, киселини, язви и запек.
 • Препоръчва се на хора, страдащи от повишена раздразнителност и чувствителност, нервно напрежение, нарушения в съня, безсъние, главоболие, високо кръвно налягане, предпазва от мозъчен удар и сърдечен инфаркт. Има благоприятен ефект върху централната нервна система, действа като антидепресант.
 • Тонизира кожата, помага при екзема, обриви и акне, рани и слънчеви изгаряния, като може да се прилага и външно. Облекчава сърбежи, сухота и алергични състояния на кожата.
 • Подходяща освежаваща напитка за хора, спазващи хранителна диета, тъй като не прибавя калории.
 • Не само повишава приемането на желязото от организма, но и самия чай съдържа желязо, калий и мед, които имат изключително важно значение за добрата обмяна на веществата.
 • Богат е на калций, манган и флуорид, необходими за зъбите и костите.
 • Съдържа цинк и алфахидрокси киселини (АХА), които допринасят за доброто състояние на кожата, както и магнезий, необходим за нервната система.
 • Ройбос не съдържа оксалова киселина и може да се пие свободно и от хора, страдащи от камъни в бъбреците.

 • Ройбос се пие както топъл, така и студен, подходящ е за всеки сезон. Може да му добавите мляко, захар, мед и лимон по ваш вкус. Изстуден се сервира с мед и лимон. Смесете го с плодови сокове или нектар и ще получите чудесни коктейли. Придава чудесен цвят и аромат. Той е перфектна основа за сосове, супи и задушени ястия, като ги прави по екзотични и по здравословни.
 • Ройбос е безкофеинов, с много малки количества танин и може да се консумира в неограничени количества, включително от бременни, кърмачки и деца, хора със сърдечно-съдови заболявания или вечер без да се притеснявате от смущения в съня.
 • Чаят на бизнесмените. Хората с натоварена работна програма ценят освежаващото му въздействие и го включват в интензивното си ежедневие, като ободряваща и утоляваща жаждата напитка.
 • Особено подходящ е за спортисти. Богатото минерално съдържани на чая помага за укрепването на организма, за активното му възстановяване след усилено натоварване.
 • Ройбос е най-доброто разрешение за желаещите да намалят теглото си, като осигурява необходимите дневни количества течност, без да прибавя калории. Включването му в диетичния режим гарантира подсигурен минерален баланс и добър тонус.
За приготвянето на чаша хубав ройбос използвайте една чаена лъжичка суровина.Залива се с гореща вода, запарва се 5 мин, след което се прецежда.


Съставки
Функции в тялото
В 200мл
Желязо (Fe)
Съществено за транспортирането на кислород в кръвта
0,07mg
Калий (K)
Регулира обмяната на веществата
7,12mg
Калций (Ca)
За здрави зъби и кости
1,09mg
Мед (Cu)
Подобрява метаболизма
0,07mg
Цинк (Zn)
Осигурява нормалния растеж и развитието на здрава кожа
0,04mg
Магнезий (Mg)
Необходим за здрава нервна система и за правилна обмяна
1,57mg
Флуорид (F)
За здрави зъби и кости
0,22mg
Манган (Mn)
Нужен за метаболитните процеси и за растежа и развитието на костите
0,04mg
Натрий (Na)
Важен за течностния и киселинен баланс
6,16mg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.