събота, 19 май 2012 г.

Черен чай


Както вече разбрахме черният чай се добива от същото растение, от което се добива и

зеленият чай. Разликата се състои в процеса на обработка на листата (степента на

ферментация), което от своя страна дава съвършено различен като химичен състав,

свойства и аромат, краен продукт.
Преработката на черния чай се състои в няколко етапа: Изсушаване, Навиване,
Ферментация, Изпичане, което служи за прекратяване на ферментационния процес и за
редицуране на водното съдържание. Черният чай дълго време е бил използван като
лекарство и приятна, тонизираща напитка. Учените са открили, че черният чай
притежава някои полезни за здравето качества, макар и спектъра им да не е толкова
широк както при зеления чай. Причината е в това, че при ферментационния процес,
повечето полезни характеристики идващи от катехините се губят или силно намаляват. От
своя страна катехините, които са окислени до тиафлавини и тиарубигени, притежават
също редица полезни качества. Придават на черния чай специфичния цвят, аромат и
вкус, с което си спечелва голям брой почитатели.



За приготвянето на чаша хубав черен чай използвайте приблизително една чаена лъжичка листа (1.5 – 2 гр). Залива се с гореща вода ( 90-95° С), запарва се около 4-5 мин, след което се прецежда .

2 коментара:

  1. Какво се получва, когато черният чай преседи по-дълго от 4-5 минути?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отделя много танин, който по принцип дразни лигавицата на стомаха и е предпоставка за бъдещи проблеми. Това се отнася и за зеленият чай. Естествено се променя и вкуса и вкуса е натрапчиво горчив.

      Изтриване

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.