петък, 25 май 2012 г.

Мате- от дървото до чая (Обработката)

Вероятно вече научи от по-старите публикации, че листата от които се прави чаят мате са от вечнозелено дърво наречено  Ilex Paraguariensis , което расте в Централна и Южна Америка и най-вече в горите на Андите, на територията на днешен Парагвай. Самите листа се наричат йерба (Yerba).


Между четвъртата и петата година на дървото,се прибира първата реколта и то между март и октомври. Може да се извършва всяка година,но за дивите растения,само веднъж на 3 години. Използваните инструменти за целта са мачете или трион,като често след прибирането на реколтата, дървото изглежда напълно „голо”.

От едно дърво могат да се добият до 25 килограма зелени листа, което се равнява на около 8 кг чай. В първите 24 часа след обирането на реколтата, листата биват изсушавани. За избягване на окисляването или ферментационния процес, листата биват задържани в огън за около 30 секунди. Така те запазват зеленият си цвят, но полученият чай има вкус на пушек. Алтернативен метод е загряването на листата във въртящи се метални цилиндри. Всички тези техники много наподобяват обработката на зеления чай Camellia Sinensis и се извършват със същата цел, а именно да спрат оксидативния процес, който е естествена химична реакция, но променя и намаля състава на полезните съединения.
Следва изсушаване на листата, при което те губят до 70% от първоначалното си тегло.
Това се извършва в специално предназначени помещения, където влажността е намалена до 5%. Преди да бъдат едро нарязани, листата се оставят за 24 часа да изстинат. В една от следващите стъпки, получената продукция се съхранява между 9 и 12 месеца,за обогатяване на аромата и вкуса.Сушенето всъщност, дава трайността на чая.
В последната стъпка, едро нарязаните листа биват смляни,като чрез специално сито, биват отсяни по-едрите парченца и клонки,които накрая също се смилат. Тук се различават двата типа Yerba:
аржентинската (sin palo)- която не съдържа клонки и жилки, но е с по-високо съдържание на кофеин и парагвайската (con palo)-с малки клонки и по- приятен вкус.
Добрата Yerba съдържа до 15% клонки.
Основните съдържащи се вещества са: кофеин (теин),Теобромин,Флавоноиди,Витамини,Минерали и малки количества етерични масла.Виж още:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.