сряда, 23 май 2012 г.

Как да си приготвим хубаво мате

Според традицията мате се пие от съд наречен калабас, изработен от специален сорт кухи южноамерикански кратунки. Днес, този съд се изработва от различни материали: дърво, кокосов орех, сребро, рога. Приготвеното в този съд мате, се пие със специална сламка бомбийа (bombilla), която в единия си край завършва с цедка или приспособление със ситни дупчици, което служи за прецеждане на ситните листенца. Долният край, завършващ с цедка, може да се разглобява и почиства.Тази бомбийа обикновено се изработва от неръждаем метал, но има и бамбукови, пластмасови и комбинирани от метал и дърво.

За да си приготвите мате по традиционния вариянт, с чудесен вкус и аромат, са нужни не само калабас, бомбийа и гореща вода, а и малко познания в областта.
Експерти по традиционното приготвяне на мате се наричат „cebador”.Тези хора се славят с уменията си да приготвят и сервират мате, така че да запази възможно най-дълго вкусовите си качества.Тъй като такива хора не ни се намират под ръка, ще ни се наложи да се научим да си приготвяме напитката сами.
Не е толкова трудно! Ако имате търпение да дочетете текста до край, без проблем, сами ще можете да си приготвите хубаво мате. По традиционния или по опростения начин, всеки сам ще реши.
Сдобили сме се вече с необходимите смешни кратунки и сме готови да наливаме горещата вода.....
Така, обаче за притежателите на чисто нов калабас е нужно да се знае, че е необходима, дори е наложителна първоначална обработка на съда. В противен случай рискуваме да си развалим вкусът и удоволствието.

Подготовка на калабаса:
Вътрешността на съда трябва да се обработи, за да се запази самия съд по-дълго време и да се „убие” горчивината, придавана от вътрешната кора.Освен това, тези кратунки, трябва да се пазят от горещо като котлони, парно, огън и т.н.
Преди обработката на съда трябва да решим какво мате ще пием (подсладено или не), тъй като техниките за обработка се различават за двата вида.
За сладкото мате: вътрешните стени на съда се навлажняват, наръсват със захар и се оставя да изсъхне. Две горещи парчета въглища се вкарват в съда, отвора се запушва и се разклаща около 1-2 минути, докато се загори захарта.Тази стъпка се повтаря няколко пъти.След това съдът се изплаква с гореща вода.Добавят се стритите листенца  мате, които се заливат с гореща вода.Оставя се да престои, след 12 часа престоялата течност се излива, размекнатата вътрешна кора се обелва/ остъргва внимателно през тесния отвор с помощта на лъжичка и сме готови.
За неподсладеното мате ( amargo), съдът се изплаква с гореща вода и се добавят  чаените листенца.След това, без да се пие, се долива помалко гореща вода.След две до три повторения на процедурата и отстраняване на вътрешната кора, съдът е готов за употреба.Съществуват вариянти , при които съдът се оставя влажен за няколко дни, което е индивидуално за всеки регион и зависи от видът на матето.Във всеки случай, важното е да се обели вътрешната кора, за избягване на горчивия вкус.

Традиционно приготвяне на мате:
Самото приготвяне на мате става бързо.1/2 до 2/3 от обема на съда се пълнят с наситнените листа, след което се добавя малко топла вода, толкова колкото да се абсорбира от листенцата. После постепенно се долива малко по гореща вода, но никога вряща (до70-80 градуса С),престоява 3-5 мин, след което може да се пие. Важно е да се знае, че течността се изсмуква от дъното на съда и листата не се разбъркват след като веднъж сте наляли вода.Може да доливате 2-3 пъти гореща вода.Въпрос на вкус е колко често да използвате едни и същи листа.Професионалистите в областта не наливат водата директно върху цялото количество листа, а използват специална техника, при която първоначално само част от листата се запарват, като постепенно навлажняват и останалата част.По този начин ароматът остава свеж за по-дълго време и запарката, не е силна и тръпчива.
Подсладеното мате се приготвя по същия начин, добавяйки захар на вкус, преди наливането на водата.
Може да изглежда сложно, но е въпрос на навик и упражнения.

Лесно приготвяне на мате:
Естествено, че можете да приготвите мате като обикновен чай в обикновена чаша. В Аржентина се нарича „попарено мате”. За 250мл. чаена лъжичка от стритите изсушени листа се заливат с гореща вода, след няколко минути се утаяват на дъното на чашата и ако още нямате, може да се пие и без "специалната сламка"- бомбийа. Но като част от ритуала, традицията и правилния начин на консумация бомбийата е необходимост . Чисто или с подсладител, може да се добави мляко или лимон, да се пие топло или студено по всяко време на деня. Естествен тоник за повече жизнена енергия.1 коментар:

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.