понеделник, 21 май 2012 г.

МАТЕ - напитката на гаучосите


mate1
Мате е традиционна южноамериканска напитка. Особено в Аржентина се пие от малки и големи в неограничени количества, по всяко време. Приготвя се от листата на вечнозеленото дърво Ilex Paraguariensis , което расте в Централна и Южна Америка и най-вече в горите на Андите, на територията на днешен Парагвай.

  В естествена среда, дървото достига пълното си развитие след около 30 години и височина между 12 и 16 метра. Характерни са гъста корона с листа достигащи дължина до 15 см. Местните жители познавали здравословните качества на растението, включващи засилване на имунната система, намаляване на стреса,  стимулиране на мисловните процеси и приемали напитката като задължителна в своето хранене. Вярвали, че запарка приготвена от листата йерба мате е добра за  пречистване от токсини, нормализиране на кръвното налягане, тонизира нервната система, контролира  апетита, лекува безсъние, забавя процесите на стареене, нормализира температурата... Според начина на обработка /подобно на зеления и черния чай/, Мате се разделя на няколко вида, от които най-популярни са зелен и печен.

     Още преди Колумб, населяващите тези земи индианци гуарани, приготвяли тази “напитка на боговете” в специални “кратуни”, наричани мате, от където идва и наименованието на напитката. Мате е бил за първи път внесен в Европа, когато йезуитите христианизирали Парагвай през 17 век. Те бързо се адаптирали към местните обичаи и напитката станала известна като “йезуитски чай”. Междувременно, далече от домовете си гаучосите  /пастирите на Аржентина/ пиели мате, осланяйки се на неговият хранителен и енергиен състав. Съдържа:витамини- A,C,E,B11,B2, каротин, калций, желязо,калий,15различни аминокиселини,антиоксиданти,полифеноли и много други полезни съставки. Той е натурален стимулант, без странични ефекти, без токсичността на кафето. За отбелязване е, че води до най-качествения сън, ободрява мозъка и тялото, създава настроение и е чудесен източник на хранителни вещества. Днес млади и стари, бизнесмени и домакини са обединени в избора си – yerba mate - една чудесна и здравословна алтернатива на кафето и сигурен източник за вашето добро настроение.

През 1964 год. Института Пастьор и Парижкото научно общество били заинтересувани от този здравословен източник на витамини и започнали да изучават неговите свойства. Изследователите заключили: “Трудно е да се намери растение в света, близко до  мате по хранителен състав” и по нататък “...мате съдържа практически всички витамини, необходими за поддържане на живота...” Учените потвърждават вярванията на гуараните и днес се знае, че yerba mate помага за:
 • Диабет - регулира нивата на кръвната захар
 • При запек - подпомага храносмилането
 • При напрежение - отпуска нервите
 • При високи нива на холестерола - възпрепядства окисляването на LDL  / лошия холестерол /
 • При пролетни алергии - облекчава симптомите
 • След болестни състояния - засилва имунната система
Начин на приготвяне:
Една чаена лъжичка от стритите и изушени листенца, се залива с 250 мл гореща вода (70-80° С), престоява 3-5 мин, след което може да се пие.
В Южна Америка дрогата се залива в съд, подобен на малка кратунка, която се нарича "калабас" или мáте . От там идва името на напитката. Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат. Всъщност течността се пие с помоща на сламка,завършваща в долния си край с цедка. Тази сламка се нарича "бомбийа" и най-често бива изработена от неръждаем метал, дърво, пластмаса.

                                             mateland

Виж още:

2 коментара:

 1. Петя, този чай го знам само от кръстословиците :)
  Беше ми интересно да прочета!
  Чакам и продължението :)
  А дотогава хубави дни!

  ОтговорИзтриване
 2. Дани, радвам се че мога да съм полезна с нова информация. Ще се радвам ако го пробваш да споделиш и впечатленията си.

  ОтговорИзтриване

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.