неделя, 20 май 2012 г.

Матча


Листата на чая матча са стрити в прахообразна форма.
Има два вида матча – матча коича и усуча, буквално се превежда като „дебел”- гъст и „тънък”- рядък чай. Използват се за японската чаена церемония.
Усуча  се прави от чаени листа набрани от храсти  по-млади от 30 години. Коича се събира от първата реколта на храсти, които са не по-млади от 30 год.В чаената церемония коича се прави с по-малко вода от усуча. Коича е естествено узрял има сладникав  вкус и поради тази причина се прави „по дебел”.
Направете матча така:
Приготвянето е индивидуално и извън чаената церемония правилото е да не използвате вряла вода. Това е всичко! Ако сте новак, може да направите 2-3 опита докато налучкате своята концентрация. Когато се прави коича в чаена церемония, тя е много гъста, като сироп. Ако използвате усуча за чая, той ще бъде тръпчив (горчив). Повечето консуматори не правят матча коича с гъстотата на сироп. Между двата вида матча съществува голяма разлика освен в качеството и в цената. Ако не сте опитвали матча преди и имате избор, по-добре е да купите по-евтиния вариант усуча.
Матча идва от листа гиукуро, които са били попарени и изсушени. Всичките стъбълца и жилки са отделени. Чистата изсушена маса  се стрива  с камъни на много фин прах, които е с консистенцията на талк. Той е уникален японски продукт. Матча се използва не само за пиене, а и като екзотична подправка и естествен оцветител. За съжаление при термичната обработка губи много от здравословните си качества. Тук ви предлагаме рецепта за мъфини с матча.
Най-високото качество матча идва от Ужи Тауара, област в която се произвежда най-високото качество матча. Тя е известна и с производството си на шинча, сенча и гиокуро.
Ужи Мист е район, в който има перфектни условия за производството на качествен гиокуро и матча – мъглив климат, полегати хълмове и голяма температурна разлика  през деня и нощта.
За да се подготви качествена матча ще трябват две неща: купичка и бамбукова бъркалка (chashaku) . Макар че може и без нея, тя допринася за ритуалния ефект при приготвянето на матча.  За силен (дебел) чай използва една лъжичка за 4 до 6 унции вода. За „тънък” чай се използва половин или една четвърт от това количество. Първо се слага праха в купата след което се излива горещата вода през пудрата. Четката се върти за да се разпени сместа, след което се пие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.