събота, 19 май 2012 г.

Как да си приготвя хубав чай?

Толкова много си слушал и чел за чудодейните качества на чая, най-после си си набавили ценната съставка обаче на пакетчето липсва упътване за приготвяне... Тук предлагаме класическия и най- опростен варият, достъпен за всеки. Ако нещо не е ясно не се притеснявай да задаваш въпроси.
Зелен чай
За да се приготви чаша зелен чай, първо трябва да се кипне водата – качествена бутилирана или филтрирана вода. Най-добър вкус се получава, когато кипналата вода се охлади до 70 - 80°С и чаените листенца се залеят с нея. Чаят не се вари! За една чаена чаша ( 250ml ) се предвижда около 1,5-2 гр. чай - приблизително равна чаена лъжичка. За да се получи най-добър вкус, запарването трае от 2 до 3 мин. По дългото запарване може да придаде тръпчив вкус на напитката, което се придизвиква от отделените танини. Колкото по-малко ферментирали са листата, толкова по-бързо протича извличането и по-кратко трябва да се запарва. Листата се отстраняват, след  приключване на запарването!

Черен чай
За приготвянето на чаша 250мл. хубав черен чай използвай приблизително една равна чаена  лъжичка листа (1.5 – 2 гр). Залива се с  гореща вода ( 90-95° С), запарва се около 4-5 мин, след което се прецежда или се изваждат листата.

Матча
За да се подготви качествена матча ще трябват две неща: купичка и бамбукова бъркалка (chashaku) . Макар че може и без нея, тя допринася за ритуалния ефект при приготвянето на матча.  За силен (дебел) чай използва една лъжичка за 4 до 6 унции вода. За „тънък” чай се използва половин или една четвърт от това количество. Първо се слага праха в купата след което се излива горещата вода през пудрата. Четката се върти за да се разпени сместа, след което се пие.

Мате
Една чаена лъжичка от стритите и изушени листенца, се залива с 250 мл гореща вода (70-80° С), престоява 3-5 мин, след което може да се пие без да се прецежда.
В Южна Америка дрогата се залива в съд, подобен на малка кратунка, която се нарича "калабас" или мáте. От там идва името на напитката. Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат. Всъщност течността се пие с помоща на сламка, завършваща в долния си край с цедка. Тази сламка се нарича "бомбиля" и най-често бива изработена от неръждаем метал, дърво, пластмаса.

Лапачо
Чай от лапачо се приготвя като за 1 литър вода се предвиждат 2 супени лъжици чай. Водата се кипва, слага се чая, вари се 5 мин., отнема се от котлона и престоява 15-20 мин., след което се прецежда. Пие се студен или топъл, подсладен или не. Чудесна комбинация с гореспоменатия чай Мате.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре си дошъл, драги читателю! Бъди така добър и пиши на кирилица.